Паска Великодня

Мандри - це завжди добре, та тільки коли є, куди повернутись. Я продовжую ділитись цікавими рецептами, але разом із цим хочу посилити у собі і, сподіваюсь, у вас кохання до рідних смачних традицій :) Тож сьогодні розповім про Великодню паску, як раз час її готувати.


Інгредієнти:
- 400-500 г пшеничного борошна вищого ґатунку + борошно для вимішування тіста
- 175 мл теплого молока
- 150 г вершкового масла
- 100 г домашнього сиру
- 75 г родзинок
- 50 г сушеної вишні
- 25 г кураги
- 150 г цукру
- 1 пакетик ванільного цукру
- 5 яєць
- 7 г дріжжів (швидкодіючих)
- 1/2 ч.л. солі


Спочатку готуємо опару. У миску виливаємо тепле молоко, додаємо ст. л. цукру та дріжжі, перемішуємо. Потроху додаємо 75 г борошна, перемішуємо до однорідної консистенції, накриваємо миску рушником та ставимо у тепле місце без протягів на 40-60 хвилин, поки суміш не збільшить свій обсяг у два рази та не почне "падати".


Тим часом беремо яйця та відділяємо жовтки від білків. До жовтків додаємо сіль, ванільний цукор та звичайний цукор (крім ст. л., що пішла на опару, та дрібки, що знадобиться для білків), збиваємо до білого кольору (найлегше це зробити місером). Вмішуємо у готову опару. Білки разом з дрібкою цукру збиваємо до такого стану, щоб зроблена з них піна перестала текти. Також вмішуємо в опару. Просіюємо 350 г борошна до суміші, потроху, добре перемішуємо. Розтоплюємо масло (краще на водяній бані), також вмішуємо у суміш. Наостанок вмішуємо домашній сир, попередньо добре перетертий. За необхідності додаємо ще борошна, добре вимішуємо, поки не вийде тісто, що не липне до рук.


Кладемо тісто до великої миски, накриваємо рушником і ставимо у тепле місце без протягів на 2-3 години, поки воно не підніметься рази у два-три. Родзинки, вишні та подрібнену курагу промиваємо, заливаємо на 10 хвилин кип'ятком, після чого зціджуємо рідину і викладаємо сухофрукти на рушник чи папір, щоб трохи просушити. Коли тісто підійде, викладаємо його на стіл, присипаний борошном, і вимішуємо ще раз, додаючи сухофрукти. Розділяємо на частини, розкладаючи тісто по формам так, щоб вони були заповнені приблизно на третину (але не більше половини!). В мене були силіконові форми, тож додатково нічого не знадобилося, але якщо ви користуєтеся металевими, то знадобиться олія для їх змащування або пергамент для випікання. Даємо тісту хвилин 30 підійти.


Розігріваємо піч до 180 градусів. Ставимо ришітку на нижній рівень, на неї виставляємо форми із тістом. Нижче ставимо ємність із водою, щоб паски краще підходили. Випікаємо 30-40 хвилин, зубочисткою перевіряючи готовність. Виймаємо форми з печі, кладемо їх на бік, трохи катаємо по поверхні, після чого виймаємо паски із форм.


Далі за бажанням можна паски глазурувати. Для цього треба взяти 1 білок та 200 г цукрової пудри, добре перемішуючи, збити. Цією сумішшю поливають верх ще гарячих пасок (я використала трохи більше, ніж один білок, у результаті глазур надто текла). Якщо до суміші додати куркуми, то отримаємо жовту глазур. Сік буряка дає червоний колір, шпинату - зелений, чорниць - темно-фіолетовий. Якщо "дашок" пасок рівний, то кольоровими глазурями за допомогою зубочистки можна нанести на нього цілий малюнок :)


Христос воскрес! Смачного!

You Might Also Like

0 коммент.

НАПРЯМКИ

Крокуючи близькими та далекими стежками...