Мистецька книга RUTABOOK

З 20 березня по 10 квітня 2015 року в Ірпінському історико-краєзнавчому музеї (Київська обл.) відбувається авторська ретроспективна виставка Рути Коршунової "Коли ще не було війни...", присвячена її міжнародному проекту мистецької книги RUTABOOK. Якщо ви любите творчість у найнезвичніших її проявах, сумуєте за каліграфічними листами минулого, у захваті від паперу ручного лиття та цікавитеся таким явищем, як артбуки, вам точно сюди!


Про виставку коротко. Що добре:
- унікальні експонати, ретельно зроблені та оформлені художниками, каліграфами і просто митцями у душі;
- представлені різноманітні техніки, стилі та матеріали;
- чудова експозиція, грамотно, художньо та з любов'ю оформлена;
- відвідувачів мало, а деякі експонати можна навіть потримати у руках;
- є інформаційний супровід (спеціальна папка);
- вхід безкоштовний;
- все можна фотографувати :)

Що погано:
- на жаль, на виставці представлена лише частина проекту, а сама експозиція розміщена у невеликій частині однієї з музейних кімнат;
- музей знаходиться у центрі міста, але до самого Ірпіня з Києва доведеться їхати маршруткою чи електричкою (хоча цю незручність можна компенсувати прогулянкою містом).







Артбуки (чи графічні альбоми) - це колекції зображень, ілюстрацій, тощо, зібрані у вигляді альбому під однією обкладинкою, вміст яких зазвичай об'єднаний певною спільною темою, технікою чи стилістикою. Нерідко сам папір, як і обкладинка, палітурка, тека чи коробка, та інше зовнішнє й внутрішнє оформлення самостійно виготовляються автором артбуку. Як мистецькі книги артбуки можуть бути створені з абсолютно різних матеріалів - паперу, дерева, шкіри, пластику, текстилю тощо - та оформлені каліграфією, малюнками, колажами, елементами з різноманітних матеріалів і т.д. Щодо тематики, то це може бути будь що: від подорожі до сусіднього містечка до історичної події глобального масштабу.











Проект RUTABOOK народився із захоплення Рути папером ручного лиття. Спільно із майстром Сергієм, якого, на жаль, вже немає з нами, вона опанувала давнє мистецтво створення паперу і вирішила перетворити його на дещо більше. Так потроху викристалізувалася ідея об'єднати митців та творчих людей з різних куточків України та світу й створити колекцію неповторних арт-об'єктів. Рута виготовляла папір, робила з нього книжки, альбоми та інші об'єкти (нерідко - персонально "під автора"), надсилала їх авторам-учасникам, а вони оформлювали артбуки у відповідності зі своїми вміннями, настроями, захопленнями та бажаннями, і повертали їх назад.








Як результат, проекту вдалося об'єднати митців із зовсім різними навичками та художніми стилями: у колекції RUTABOOK є казка-імпровізація, історії та розповіді, різноманітні приклади каліграфії, веселі та дивакуваті ілюстрації, скульптура, колажі, текстильне "письмо" та багато іншого. Виставки проекту з успіхом пройшли в 2012 році у Харкові, Києві та Львові, а зараз можна побачити його ретроспективу.







Детальніше про проектматеріали та авторів можна прочитати на сайті RUTABOOK.

You Might Also Like

0 коммент.

НАПРЯМКИ

Крокуючи близькими та далекими стежками...