Ретро Круїз

Чи любите ви стиль ретро? Чи, може, сумуєте за свінгом та рок-н-ролом? Здатні слухати джаз цілими днями? А, може, полюбляєте старі велосипеди, дівчат у капелюшках та хлопців у "метеликах"? Тоді вам безперечно варто відвідати Ретро Круїз, фестиваль гарного смаку та добрих традицій! Цієї осені він проходив у Києві вже в шосте, й займав мальовничий Сад Троянд у Національному Ботанічному саду ім. М.М. Гришка.


Про захід коротко. Що добре:
- занурення в атмосферу ретро 20 - 50-х рр ХХ сторіччя;
- чарівність Саду Троянд в усіх його квітучих барвах;
- різносторонні "зони" за інтересами: ігрова, для фото, фуд-корт із "чимось суттєвішим" та окремо - із солодким та кавою, для цікавих покупок, для розваг, концертна і т.д.; коротше кажучи, кожен міг знайти собі щось до душі;
- цікаві майстер-класи та лекції;
- велопарад;
- чудова музика весь день - окрема подяка гуртам та виконавцям, ви були казкові!
- старі велосипеди, ошатні пані, красені-чоловіки, твід, твід, і ще раз твід;
- гарна попередня інформаційна підтримка;
- приємне спілкування.

Що погано:
- дуже багато людей; є підозра, що Сад Троянд після цієї навали таки постраждав; та й основна сцена переважно була недоступна для танців та більш близкого перегляду концертної частини через доволі щільний натовп;
- Tweed Run, велопробіг, з якого почалася історія фестивалю, відбувається паралельно із іншими заходами, й виходить, що його учасники пропускають чималу частину програми;
- 5 o'clock tea було не дуже добре організоване і підготовлене до такої кількості бажаючих;
- за гамором основної сцени не завжди було чутно те, що відбувалося на МК та лекціях;
- відсутність мапи або якохось буклетів про подію на власне події (дехто з відвідувачів скаржився на цей факт);
- необхідно купувати два квитки: власне, на РетроКруїз, та для входу до ботсаду; добре, що  за попередної купівлі білет на РетроКруїз обійшовся дешевше, ніж у день події, але і тут був нюанс (квитки друкувалися на стандарних макетах компанії-партнера, де вказана сувора заборона на відео- та фотозйомку, що викликає купу непотрібних запитань організаторам);
- неочікувано тепла, навіть занадто тепла як для твідових костюмів погода, але це, звісно, просто примха природи :)








Власне кажучи, ретро і твід в усіх його проявах цього разу вийшли трохи розмитими. Чи то через дуже теплу погоду (+25), чи то через кількість відвідувачів, але дійсно vintage style треба було ще пошукати. Що добре, різноманітні продавці, кухарі, організатори та інші "не-відвідувачі" також намагалися достримуватися ретро-стилю. Наскільки точно, то інша справа, але приємно, що жоден не різав око. В цілому ж на Круїзі можна було зустріти дуже різноманітні вбрання: від суконь кінця Першої Світової до якравих вбрань 50-х, а також усі варіанти tweed style :) Пані та джентельмени демонстрували і реконструкції, і стилізації, і зовсім щось "за мотивами", але задоволення від процесу споглядання ідей та деталей, безперечно, отримали всі.









Нудьгувати на заході було складно. Бо якщо ви прийшли заради концертної програми, то добре, якщо встигали розібратися у її різноманітті. Джаз, свінг, соул, бі-боп, фанк і навіть блюз - у виконанні гуртів та цілих оркестрів (Imaginarium, ви чудові!) - є від чого прийти у захват! Якщо просто розважитись, то тут-таки, поруч, були до уваги публіки крокет та петанк (гра у м'ячі з Провансу). Можна було слухати лекції і навчатися танцям тієї епохи. Чи, віддавшись у руки професійних перукарів, отримати нову зачіску або підстригти бороду. Можна було поцікавитись ретро-холодильником і спробувати його виграти. А можна було й просто споглядати за усім потроху, сидячи на травичці серед квітучих троянд :)






 


Справжньою окрасою заходу, як завжди, став велопарад. Найцікавіші костюми та найщиріші посмішки були саме у його учасників. Жаль тільки, що наразі просто міських велосипедів було набагато більше, ніж ретро, та й загалом учасників менше, ніж торік. Але це зовсім не зменшило задоволення від їхнього розглядання. Бо кожен намагався хоч якось, та прикрасити свого "двоколесного коня", й іноді велосипеди самі виглядали не менш привабливо, ніж їхні власники.







Для тих, хто як і я прийшов в першу чергу заради гарних світлин, було облаштовано кілька особливо цікавих місць для фотографування. Перш за все - куточок зі старовинними меблями і купою зворушливих деталей. А ще - забавна інсталяція від марки Сlarks, із взуттям, рамками та купою смішних елементів. Ще був цілий простір із найвибагливішим декором і, для любителів непростих казок - шматочок "Аліси в Країні чудес" - із Білим Кроликом, Королевою Сердець, божевільним чаюванням і знаменитим капелюшком (здавалося, що самого Капелюшника вже розібрали на сувеніри, лишився тільки його аксесуар). А ще можна було спробувати посидіти 10 секунд, не рухаючись та не моргаючи, щоб випробувати на собі майстерність старих фотографів й отримати амбротіпію на згадку.








 


Не оминули організатори увагою й любителів купити щось цікаве та вінтажне. На заході працював невеличкий маркет, де можна було "попускати слину" на велосипедні аксесуари Brooks, загорнутися у теплу ковдру, обрати один з незліченних "метеликів" та інших дрібничок, поцікавитися вінтажним взуттям, спробувати конфітюру, приміряти сукню чи капелюшок, або просто погортати цікаву книжку.











І який же Ретро Круїз без чогось смачненького? Цього разу працювали одразу два фуд-корти - звичайний та "солодко-кавовий". Іноді здавалося, що відвідувачі тільки заради їжі й прийшли. Проте, якби ви спробували суп у їстівному стаканчику від Супкультури, пиріг з інжиром від Bakery 80, чи какао зі спеціями від Trippie, ви б теж подумали, що їжа - це не останній привід прийти на подію :)






В цілому, свято в стилі ретро вдалося. Не останню роль у створенні приємного враження зіграли тепле сонечко та чудова погода разом із місцем проведення, але загальний настрій учасників теж відчувався. І хоча атмосферності трохи не вистачало, а натовп інколи трохи втомлював, все ж було приємно побачити стількох небайдужих до стилю ретро.





Наостанок хочеться подякувати організаторам та висловити сподівання, що навесні подія буде не менш яскравою та цікавою. А ще особливо хочеться, щоб велопарад не зник остаточно за рештою запланованих розваг, залишаючись не просто одним із пунктів програми, а світочем всього Ретро Круїзу.


Усі фото можна побачити тут. Використовуйте вільно за умови посилання на автора. По зображення більшої роздільної здатності звертайтеся особисто.

You Might Also Like

0 коммент.

НАПРЯМКИ

Крокуючи близькими та далекими стежками...