Виставка-презентація проекту Вишивка етнографічна

А точніше, виставка-презентація проекту «Вишивка етнографічна: «Украинский народный орнамент: вышивки, ткани, писанки» О.П. Косач, Киев, 1876», відбулася минулої суботи, 16 травня, у Музеї книги та друкарства (вул. Лаврська, 21). Наразі виставка розміщена в залі ХIX ст., де експонується обкладинка другого видання альбому авторства Ольги Косач (літературний псевдонім Олена Пчілка) 1879 року, і діятиме вона до 30 червня. Але, скажу відверто, найцікавіше все ж відбувалося саме під час презентації. Втім, заходів, присвячених проекту, буде ще достатньо, тож долучитися до давніх українських традицій вишивки та орнаменталістики ще буде можливість. 


Про виставку-презентацію коротко. Що добре:
- унікальні експонати: оригінальний альбом О. Пчілки, його сучасний репринт, реконструкції орнаментів у вишивці, зразках писанок, ткання та бісероплетіння;
- інформативні лекції;
- чудові майстер-класи із ткацтва, вишивки, мережування, писанкарства, з фарбування ниток і т.д.;
- потужна фольклорна частина (виступи прекрасних колективів, у тому числі дуже позитивні приклади дитячого ігрового фольклору);
- приємне спілкування;
- фантастичні зразки відтворених орнаментів;
- все можна фотографувати :)

Що погано:
- проект ще не завершено, тож наразі відшиті не всі сторінки альбому;
- насичена програма майстер-класів змусила обирати між кількома дуже привабливими заходами, хоча хотілося відвідати усі;
- вхід 15 (дорослий квиток) чи 5 (дитячий/пільговий) грн.






 



Проект "Вишивка етнографічна" було започатковано кілька років тому на базі Громадського об’єднання веб-спільноти “Спілкування за вишиванням”. Група майстринь і майстрів, які захоплюються етнографічною вишивкою, звернулася до першої ґрунтовної етнографічної роботи з української орнаментики «Украинский народный орнамент: вышивки, ткани, писанки» (Київ, 1876) Олени Пчілки. Як з’ясувалось, це першоджерело або його перевидання майже неможливо знайти у музеях та бібліотеках. Але силами учасників проекту та за допомоги Музею видатних діячів української культури вдалося вивчити і відновити схеми вишивок, писанок, тканин, відтворити зразки і створити за ними повноцінні вироби, провести низку заходів, присвячених етнографічному спадку родини Косачів, вести роботу із поширення народних орнаментальних традицій.










На сьогодні до відтворення колекції зразків, зібраних і описаних Ольгою Петрівною Косач, долучилося більше 30 майстрів з 14 областей України. Саме вони під час виставки-презентації представили свої роботи, продемонстрували використання традиційних орнаментів у власних сучасних виробах та провели впродовж дня декілька лекцій та майстер-класів. Учасників та відвідувачів розважали Дитячий фольклорний ансамбль «Цвітень» при Національному заслуженому академічному народному хорі України імені Г. Верьовки (керівник - Марія Пилипчак), та  фольклорний гурт «Деревичка» (керівник - Оксана Собко). А поза офіційною частиною було багато нефольрмального спілкування - та море, просто таки цілюще море українських орнаментів у традиційних та сучасних виробах.








Наразі, на вісімнадцяти стендах музею, в екпозиції, що буде доступна для відвідувань до кінця червня, представлена "виставка однієї книги", але у найнезвичнішому вигляді: тут можна знайти вишиті полотна, колекцію писанок, зразки ткання та бісерних прикрас поруч з відповідними аркушами репринтного видання альбому 2010 року, обкладинкою другого видання з експозиції музею та виставкою інших видань. Тож, якщо вам небайдужі національні традиції, зокрема у сфері народно-прикладного мистецтва, відвідайте музей, не пожалкуєте. А ще краще, приходьте на один із заходів проекту (анонси можна зустріти на сторінці головного організатора) - отримаєте незрівняне задоволення!






Оновлення: ось тут можна подивитись відеоролик про подію.

You Might Also Like

11 коммент.

  1. Дякую за чудовий фотозвіт. Хоч я й сам там була ;-), але твої фото-деталі показують багато того, на що не звернула уваги.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. А-та-та, як можна було не помітити таку красу?)))

      Видалити
    2. давай-давай, насвари мене :-) от якось так вийшло, що одяг на людях не розглядала...

      Видалити
    3. Та хто сварить, хто сварить? Так, у бочок тицяє пальчиком)

      Видалити
  2. Дякую! Дуже приємно ще раз переглянути експозицію і пригадати події презинтації. Забрала Ваш допис до себе. Найкращі побажання.

    ВідповістиВидалити
  3. Дякую! Миттєвості неперевершені. Спілкування неповторне. Проект дійсно вдався величним. І попереду ще багато роботи...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Так, але й те, що вже зроблено, приємно вражає.

      Видалити
    2. Неймовірно що в одному місці зібралися такі Майстри, і що зроблена самотужки така величезна, цінна і красива робота!! Недаремно гаслом нашого виживання стало "разом ми - сила". Щиро бажаю всім учасникам продовжувати залишатися разом! Такі речі направду входять в історію.. і змінюють нашу культуру, бо це - справжнє.
      МОЛОДЦІ!)

      Видалити
  4. Дякую, Женю, прекрасні фото, прекрасний текст, прекрасні прекраси, прекрасна людина і учасник нашого проекту!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Та я так, просто зайшла... От ви всі, хто працював за альбомом - оце Люди!

      Видалити

НАПРЯМКИ

Крокуючи близькими та далекими стежками...