Аптека-музей Під чорним орлом

Є музеї, до яких цікавість не зменшується, скільки б разів ти його не відвідав. Аптека-музей "Під чорним орлом", що розташована на площі Ринок у Львові - якраз один з таких. Все ще діюча, найдавніша з існуючих у місті Лева аптек, що по-за прилавком та під будинком приховує понад три тисячі рідкісних експонатів, зібраних науковцями, фармацевтами та колекціонерами-ентузіастами, кожен раз дивує та показує нові, приховані у попередні відвідування деталі.


Заснована одна з найстаріших аптек в Україні була ще 1735 року, коли військовий фармацепт Франц Вільгельм Наторп придбав кам'яницю на площі Ринок та відкрив на першому поверсі будинку аптеку. Приміщення за свою історію декілька разів змінювало власників, але аптека в ньому, хоч і змінювала назви, але ніколи не зачинялася і сьогодні продовжує працювати. Сучасну назву - "Під чорним орлом" - вона отримала при родині Скепінських, що володіли нею у ІІ половині ХІХ сторіччя, коли на вивісці красувався саме чорний орел. Сьогодні тогочасного знаку вже немає, замість нього над входом до аптеки красується звичний сучасникам символ змії, що овиває чашу, а по обидва боки від дверей розташовані зображення Асклепія - давньогрецького бога лікування, та його доньки - богині Гігієни. Але назва залишилась.




 


Майже кожен з чисельних власників будинку на розі Друкарської та Ставропігійської додавав щось своє до його архітектури та внутрішнього планування й оздоблення. Так, наприклад, за вже згаданої родини Склепінських було проведено оновлення аптеки та оздоблено Торговий зал. Але сучасного вигляду приміщення аптеки-музею отримало після великої реставрації 1985 року, коли було відновлено дворовий флігель, пивниці під головним будинком та дерев'яну галерею, де на стіні розмістили шість барельєфів із погруддями видатних медиків роботи Ярослава Скакуна, а також встановлено фонтан у подвір'ї будинку авторства Романа Петрука.






Ідея створення фармацевтичного музею виникла у Львові ще у ХІХ столітті, але лише у 1966 році на базі аптеки "Під чорним орлом" було створено відповідний заклад. Сьогодні його експозиція розміщується у лабіринті декількох приміщень - Торгового залу, матеріальної кімнати, лабораторії, кімнати історії фармації, флігеля, аптечних підвалів та внутрішнього дворику. Блукати музеєм, переходячи плутаними коридорами з однієї кімнати до іншої - це вже пригода, а коли протягом "подорожі" натикаєшся на вкрай незвичні речі - пригода перетворюється на справжній пошук скарбів: історичних, наукових, просто цікавих.










У музейній експозиції представлений хіба що не весь спектр розвитку фармацевтичної справи в Україні від часів Русі і до сьогодення, у тому числі унікальне обладнання та інструменти, стародавні ємності для зберігання зі звичними та зовсім незрозумілими інгедієнтами для лікарських засобів, різноманітне лабораторне скло та начиння, унікальні документи та багато іншого. Часом складається враження, що це й не аптека зовсім, а справжнє алхімічне лігво. Втім, у давні часи аптекарі були майже як чарівники, так що зовсім не дивно, якщо після відвідин музею вам на хвилинку спаде на думку, наче ви перемістилися у часі й долучилися до таємничих знань :)








Усі фото можна побачити тут. Використовуйте вільно за умови посилання на автора.
Офіційний сайт музею, де можна знайти багато цікавої інформації про експозицію, історію аптеки та інше: http://lvivpharmacy.org.ua/
А тут можна здійснити віртуальний тур музеєм: http://pharmacy-museum-lviv.virtual.ua/ua/

You Might Also Like

0 коммент.

НАПРЯМКИ

Крокуючи близькими та далекими стежками...