The Sherlock Holmes Museum

Коли у лютому 2011 року мій тоді ще майбутній чоловік приїхав до мене у Лондон на кілька днів, програма прогулянок містом в нас виявилася дуже насиченою. У якийсь момент я злякалася, чи не забагато буде вражень. Але гарна компанія вартує кілометрів, пройдених поверхами низки лондонських музеїв, і втомитися чи занудьгувати ми просто не встигли. Одним з важливих пунктів у переліку запланованого для відвідин був Музей Шерлока Холмса.


Лондонський дім-музей легендарного детектива Шерлока Холмса, літературного персонажа, створеного сером Артуром Конан-Дойлом, знаходиться там, де йому і належить бути: на Бейкер-стріт. Та знайти його виявилося не так вже й елементарно, Ватсон. По-перше, хоча будинок-музей дійсно позначений за номером 221Б, як і зазначено у книгах сера Конан-Дойля, його реальний номер 239. Свого часу при створенні музею спеціально була зареєстрована фірма «221b Baker Street», щоб мати законну можливість розмістити на будинку відповідну табличку, але сусідні будинки залишилися із номерами 237 і 241, що збиває з пантелику і змушує фанатів книг та суттєвого кіно- та теленадбання трохи побігати.
 

А по-друге, вся околиця буквально всіяна різноманітними вивісками й табличками, що відсилають до героїв та творів сера Артура. Тоді як у сусідньому із самим музеєм будинку знаходиться магазин, присвячений творчості іншої легенди - групи Beatles, і за його яскравістю скромний фасад будиночку "на одні двері" не відразу помітний. Втім, ми були б не ми, якби впустили можливість і не знайшли цей будинок, і тим більше не зайшли всередину :)


Варто відзначити, що коли знаменитий літератор описував пригоди свого не менш знаменитого героя, адреси 221Б по вулиці Пекарів ("baker" - "пекар") в Лондоні не існувало. З'явилася вона тільки на початку ХХ століття, після розширення вулиці, але належала будівлі будівельного товариства Abbey National, якому в певний момент довелося заснувати особливу посаду - секретаря Шерлока Холмса, щоб відповідати на кореспонденцію, яка надходила за цією адресою на ім'я легендарного літературного персонажа.


Реальність існування Шерлока Холмса, схоже, ніхто не ставив під сумнів, бо пізніше, коли був організований музей, на його будівлі встановили офіційну меморіальну табличку, де зазначено, що в ньому з 1881 по 1904 рік жив детектив-консультант Шерлок Холмс. Такі т.зв. "Сині таблички" встановлюють лише на будинках, де проживали історичні особистості, і тільки якщо факт такого проживання документально підтверджений.


Музей розміщений у чотириповерховій, але досить вузькій вікторіанській будівлі, біля входу в яку відвідувачів зазвичай зустрічає міссіс Хадсон із чаєм воротар в лівреї (власне, тільки завдяки йому ми й зрозуміли, що знайшли потрібний музей). На першому поверсі будинку притулилися сувенірна крамниця і передпокій з білетером, а все цікаве розташовується на верхніх поверхах і навіть під дахом, на горищі.



Власне кімната Холмса знаходиться на другому поверсі і виходить вікнами у двір, так що з вулиці можна побачити тільки суміжну із нею вітальню. І ні, пана Камбербетча тут не зустрінеш :) Над ними - кімнати доктора Ватсона і міссіс Хадсон, а на четвертому поверсі можна побачити воскові фігури деяких персонажів, вигаданих сером Конан-Дойлем. Та найцікавіше інколи можна знайти не у кімнатах, а в не дуже-то й прихованих закутках: навіть просто прогулюючись сходами і заглядаючи в комірчину можна натрапити на старі валізи або дрібниці з давно минулої життя.





Якщо ви - шанувальник пригод Шерлока Холмса і доктора Ватсона, то це ваша Мекка: все, що ви тут побачите, ніби зійшло зі сторінок творів сера Конан-Дойля. Тут можна доторкнутися до скрипки Холмса, помилуватися на мисливський хлист і турецьку туфлю з тютюном, перерахувати курильні трубки, прочитати адреси на листах, що наколоті ножем на камінну полицю, оцінити обладнання для хімічних дослідів і побачити багато іншого. А ще звернути увагу на капелюхи Холмса і Ватсона на столику біля каміна (наче вони щойно були тут і всього лише вийшли на хвилинку!) І навіть присісти в одне з крісел, хоча б на мить відчувши себе на сторінках одного з оповідань - чи у кадрі однієї з численних екранізацій. А якщо ви теж хочете залишити слід в історії знаменитого детектива, то можете написати пару рядків у книзі візитів. Або ж цілу нову історію про легендарного детектива.



You Might Also Like

0 коммент.

НАПРЯМКИ

Крокуючи близькими та далекими стежками...