Книга мандрів, Англія (Ч.3): Солсберійський собор

Повертаючись до опису вражень та подорожей Великобританією, тимчасово відійду від побуту та звичаїв, і розкажу про цікаві та визначні місця. Деякі з них - обов'язкові у туристичному путівнику, інші - не такі популярні, але всі безперечно варті уваги. І почну із перлини готичної архітектури - Солсберійського собору.


Говорячи про готику та готичні собори, перш за все у пам'яті спливає континентальна Європа й особливо Франція як "законодавець" цього стилю. Але й острівна Англія має кілька взірців готичної архітектури, якими можна вихвалятися, і один з них розташований у місті Солсбері. Солсбері (анг. Salisbury, New Sarum) - відносно невелике (45 000 жителів) місто на південному сході графства Уілтшир в Англії, розташоване на краю Солсберскої рівнини на ріці Ейвон. Визначним це місто робить те, що воно, фактично, виросло навколо знаменитого Солсберійського собору (офіційна назва - Кафедральна церква Святої Діви Марії) і завдяки цьому є центром Солсберійської єпархії.

   




Собор вражає багатьма нюансами. Перш за все, він вважається одним із шедеврів англійської готики. Незважаючи на масштаб, будівництво тривало всього 38 років (дуже малий строк за тих часів), причому зведено собор на 5 струмках: за півметра від рівня підлоги тече вода, яку люблять показувати екскурсоводи, опускаючи у спеціальний "мірний" отвір довгого шеста. Заснованого у 1220 році, його освятили вже у 1258-му. У XIV сторіччі над основною будівлею було додатково зведено башню зі шпилем, що призвело до деформації основних колон, не розрахованих на таку вагу. Але навіть за таких умов собор продовжує стояти.





У 1386 році в соборі було встановлено перший у світі, досьогодні працюючий механічний годинник. Хитрий механізм без звичного сьогодні циферблату, що дозволяє визначити час за допомогою трохи заплутанного способу, тим не менш справно показує правильну годину й сьогодні, й навіть із мінімальною похибкою. А ще посеред церкви споруджено унікальний фонтан-джерело із водою, що рециркулює. Знадобилося 10 років, щоб все розрахувати та встановити, але у результаті поверхня води у ньому - наче дзеркало, тож її часто приймають за скло, ставлячи у воду сумки чи намагаючись об нього спертися.




Солсберійський собор і сьогодні вважається рекордсменом у кількох номінаціях. Його 123-метровий шпиль - найвищий в Англії, клуатр (крита обхідна галерея, що йде навколо прямокутного внутрішнього саду) - найдовша, а сам внутрішній сад у майже 80 акрів - найбільший. Крім того, у спеціальній прибудові, що з'єднана із клуатром, зберігається один із чотирьох вцілілих екземплярів "Великої Хартії Вольностей". А еще Солсбері - сусід знаменитого Стоунхенджа (саме так, християнство й язичництво зовсім поруч, всього у 13 км одне від одного :)) Але це вже зовсім інша оповідь.




Усі фотографії можна побачити тут.
Офиційний сайт собору: www.salisburycathedral.org.uk/. У розділі www.salisburycathedral.org.uk/gallery.php є чимало цікавих фото :)

P.S. Прошу пробачення за якість знімків, знімалося поспіхом.

You Might Also Like

0 коммент.

НАПРЯМКИ

Крокуючи близькими та далекими стежками...