Книга мандрів, о. Балі (Ч.11): храм Pura Lempuyang

Храм Pura Lempuyang (точніше, Pura Penataran Agung Lempuyang, як він повністю називається) для балійців - одна з шести найбільших святинь острова і дуже поважне діюче святилище. Вони вірять що Pura Lempuyang - одна з шести точок рівноваги світу і духовної складової Балі. Розташований на 600 м над рівнем моря на одному зі схилів гори Лемпуянг, цей храм представляє схід і тому традиційно його основні будівлі мають білий колір. Pura Lempuyang  - один з трьох храмів гори. Біля її підніжжя розмістився Pura Dalem Dasar Lempuyang, присвячений Брахмі, а посередині гори, що традиційно є посвятою Вішну, стоїть Pura Penataran Agung. Вершина ж "належить" Шиві і, відповідно, саме цьому богу присвячений Pura Lempuyang. Храм - одне з доволі популярних для відвідування місць острова. Щоправда, зазвичай туристи надають перевагу світлинам із одними з його воріт, оминаючи фото-увагою решту справді казкового комплексу, але про це трохи згодом.


Як і більшість храмів Балі, Pura Lempuyang має три "рівні", і тут вони носять буквальний характер, оскільки справді розташовані на різній висоті, на укріплених терасах. Перший рівень - нижній храм, jaba pisan - відкриває свої двері подорожнім, що долають відносно невисокі сходи й проходять крізь перші "розколоті" ворота - чанді бентар (candi bentar). Такі ворота можна зустріти будь-де на острові, не тільки у храмах: вони символізують гору як основу духовного всесвіту балійців, що розколота надвоє - на добро і зло. Нижнє подвір'я храмів за традицією - найбільше, бо уособлює великий світ людей. Тут готовляться до церемоній: готують рис, оформлюють жертвоприношення (пам'ятаєте розповіть про жертовні "коробочки"?) і т.д. Саме тому тут розташовані павільони (bale), кухні та різноманітні допоміжні будівлі, а також зберігаються деякі будівельні матеріали (на одному з фото, зокрема, черепиця, складена акуратною "ступою").












У Pura Lempuyang нижній двір фактично розділений на два: до другої, вищої частини ведуть крізь висячі сади сходи і ще одні чанді бентар. Власне, ці "розколоті" ворота і є одним з найпопулярніших для фотографій на Балі місць. У менш похмурий день крізь них видно священну гору Агунг і казковий краєвид. Далі, після ще пари павільонів, розташовані абсолютно неймовірні за своєю красою та орнаментальним й скульптурним оздобленням сходи, що ведуть до корі агунг (kori agung) - "закритих" згори воріт у формі священної гори. Праві призначені для входу, ліві - для виходу. Середні майже весь час залишаються зачинениеми і відкриваються лише під час великих церемоній. Пройшовши крізь корі агунг, опиняєшся у другому, середньому, дворі.








Середнє подвір'я, або jaba tengah – це «межова зона» між світами богів та людей, і саме тут відбувається більшість церемоній. Зазвичай тут розташовані башта із гонгом (kul-kul), столи для жертвоприношень, менші святилища, статуї духів та кілька павільонів, в одному з яких у дні свят та церемоній грає гамелан - оркестр традиційних музичних інструментів. Третій "рівень" храму (jero) уособлює світ богів, а тому, як до найбільш священного місця храму, туди можуть входити лише жерці. Саме там розташовані жертовники у формі тронів богів (padmasana), і башти-пагоди меру.










Взагалі Pura Lempuyang - це комплекс із 7 менших "жертовників" (не підберу кращого слова, оскільки власне pura - це саме храмовий комплекс, а не одиночне святилище), причому у тій частині, яку відвідали ми, розташовано лише 3 з них. Ще чотири представляють собою буквально одну-дві пагоди в оточенні кількох статуй вище по схилу, куди веде спочатку асфальтована, а згодом доволі дика (схожа на ту, що ми подолали, прямуючи до кавової плантації із люваками) дорога. Найвищий "жертовник" розташований на самій верхівці гори і, кажуть, звідти навіть у не дуже вдалий день відкриваються чудові краєвиди. Втім, ми не стали перевіряти це ствердження, бо краєвидів, повних місцевого колориту і рисових плантацій, нам цілком вистачало й протягом подорожі до гори Лемпуянг.



І наостанок, вже традиційно - сторінки артбуку, присвячені Pura Lempuyang.


На сьогодні все. Далі буде :)

You Might Also Like

0 коммент.

НАПРЯМКИ

Крокуючи близькими та далекими стежками...