Книга мандрів, о. Балі (Ч.3): Убудський Королівський палац

Взагалі зрозуміти Убуд с першого подиху доволі складно. Відносно невеличке, але вкрай насичене людьми та цікавинками місто у перший день змушує голову йти обертом. На додачу до шаленого руху на вулицях, до якого ти ще не звик, увагу постійно відволікають численні крамнички, де можна знайти будь-що: від сувенірних магнітів до вирізаних з цільного дерева дверей. Убуд - це художня столиця Балі, де концентрація ремісничих осередків та товарів - найбільша. І непідготовлений розум у перший день в місті - та й на острові! - починає збоїти, віддаючи пальму першості відчуттям. І саме тоді, коли вони активізуються наповну, варто залишити на півгодини, а краще довше шум і галас вулиць, й завітати до чарівного Убудського Королівскього палацу.

Один з чисельних зображень богів, що прикрашають центральні ворота до внутрішньої частини Пурі Сарен Агунг
Посеред Убуду, що, як я вже казала, став нашою першою "домівкою" розташований розкішний палац, офіційна назва якого - Пурі Сарен Агунг (Puri Saren Agung). Більше відомий як Убудський Королівський палац, він свого часу був "відданий на поталу" туристам і зараз є одним із обов'язкових для відвідування місць Убуду. Втім, незважаючи на доволі високу насиченість туристами, палац безумовно вартий уваги. Хоча б для того, щоб бодай трохи зрозуміти життя балійської знаті та відчути особливий присмак життя на острові - із нотками розкоші та наближеності до богів.






Пурі Сарен Агунг - це колишня офіційна резиденція убудських правителів, зокрема, останнього короля Убуду на ім'я Tjokorda Gede Agung Sukawati. Сьогодні його територія чи не щодня радо вітає туристів, а також слугує майданчиком для виступів численних музикантів та танцюристів, що демонструють здебільшого традиційне балійське мистецтво. Частина палацу закрита для загального відвідування, оскільки є приватним готелем - першим, що прийняв іноземних подорожуючих 80 років тому, й був одним із найпопулярніших місць для відпочинку на острові часів "навали" хіппі, та й сьогодні все ще пропонує проживання в автентичних кам'яних бунгало (звісно, за відповідну плату).

Закрита частина палацу, яку можна побачити лише крізь решітку
Хоча Убудський палац доволі невеликий за розмірами, тут вистачає елегантного кам'яного декору, визолочених різблених дерев'яних деталей, традиційних статуй, павільонів і, що найприємніше у спекотливий день - найрізноманітнішої зелені. Будівлі й доріжки палацу майже еротично проглядають крізь барвисті рослини, даруючи прохолоду та насичуючи спокійне споглядання красою й натхненням. Бо найбільш спокуслива втіха у Пурі Сарен Агунг - це його високохудожні деталі.








 








Громада Убуду активно доглядає за пам'яткою, періодично проводячи реконструкції та оновлення палацу. Нам пощастило побачити групу майстрів, що якраз лагодили сходинки та знімали брудний наліт зі статуй, роблячи елегантне різблення по каменю більш помітним та яскравішим, все ще використовуючи прості місцеві методи.


На сьогодні все, але далі буде :)

You Might Also Like

0 коммент.

НАПРЯМКИ

Крокуючи близькими та далекими стежками...